Lovende dommere i HIF
Hafslund IF har to lovende jentedommere som får veldig gode tilbakemeldinger på hvordan de utfører dømmingen sin. Begge bor på Hafslundsøy og er aktive på flere måter i klubben. Klubben ønsker å presentere begge. Først ute er Martine Sørensen.
- En viktig glede ved å dømme er å se barn og unge fryde seg over egen mestring. Der kjenner jeg meg igjen for egen del, forteller Martine Sørensen, som ikke nøler med å anbefale flere å prøve seg som dommer.
- Selv om det kanskje kan virke litt skummelt vokser man fort med oppgaven. Når man først blir varm i trøya kan det være en fantastisk opplevelse. I starten var jeg litt redd for å ta min plass på banen, men nå har jeg blitt mer tøff i trynet! Spesielt når jeg dømmer gutter. Erfaringene som dommer hjelper deg også videre i livet, da du får en større forståelse for mennesker og evne til å handle raskt i stressende situasjoner. Man kan utvikle seg som leder og blir bedre til å ta vanskelige avgjørelser. Man lærer også å gå litt på trynet. Men i det hele mestrer man og utvikle seg! Man lærer å være ydmyk når man har tatt en feil avgjørelse ikke minst, sier Martine.
Martine startet med å dømme etter å ha blitt spurt av klubben. Hun kommer fra en familie som er engasjert i idrett, så det blir en del prat om både sport og dømming hjemme, noe som kommer godt med. Hun har også en søster som er dommer. Martine er også med i HIF som trener innenfor ball og lek, foruten å være på samarbeidslaget som Hafslund har med Tune og Sarpsborg.
Selv om det har vært skrevet en god del om at dommere blir utsatt for stress møter man som ung og uerfaren dommer også mange fine trenere, assistenttrenere, kampverter, faddere, foreldre og spillere som møter dommer med smil og forståelse. Etterhvert har mange fått med seg at det kan være utakknemlig å være dommer og at det er mangel på dommere i Norge. De fleste vet etterhvert godt at uten dommer blir det ingen kamp.
- Det har vært noen negative episoder, men jeg har for det meste opplevd stor respekt fra de fleste! Gode tilbakemeldinger og skryt. Jeg har også møtt trenere som er eller har vært dommer og forteller om sine erfaringer. Det å være dommer er også et stort felleskap. En sosial og fin hobby. Men jeg synes selv cuper er det beste, fordi der møter jeg andre erfarne dommere. Og vi kan snakke sammen om ulike situasjoner og gjøre hverandre gode!
For Martine er FairPlay en viktig rettesnor. Foruten å dømme rett skal man også ta vare på spillere og dømme slik at skader unngås. Man skal samtidig ikke blåse i stykker kampen, og gjerne tilpasse seg kampens energinivå. For en dommer er det uansett viktig å ha styringen. Mister man den kan det bli vanskelig.
- Jeg husker den første kampen jeg dømte, da kjente jeg på presset fra foreldre på sidelinjen og synes det var tøft, men jeg kom igjennom det. Det er blitt lettere etterhvert. Man blir stadig bedre av erfaring, man lærer, sier Martine.
Når hun føler for at det er behov for det tar hun gjerne en prat med lagene i pausen og forklarer litt om hvorfor hun gjør slik og slik.
- Det er flere måter å dømme på, og vi som dommere er også forskjellige. Det er lov å ha sin egen stil. Gode relasjoner med lagledere, trenere og spillere er viktig for meg. Jeg prøver å snakke med spillerne underveis i kampene, da får jeg kontakt og det blir lettere å dømme. En må dømme konsekvent men også kunne innrømme feil, uten å miste styringen. Ingen er feilfrie, det er jo faktisk feil man lærer av, sier Martine, som innrømmer at hun trives i rollen med å ha ledelsen.
Som rekruttdommer(R-dommer) har man faddere som følger opp og gir tilbakemeldinger, noe som er veldig nyttig. Men faddere kan også være ulike, så man er ifølge Martine etterhvert nødt til å finne sin egen stil.
- Stort sett går det bra, det jeg synes er litt vanskelig er fordelsdømming, det er ikke så lett å følge med både på spillet og samtidig være skjerpet på situasjonen, det er fort gjort å blåse for tidlig, og det er jo ikke alltid riktig, da mister laget fordelen. Men vi ser jo også toppdommere på elitenivå som ikke alltid ser slike ting, så jeg håper jeg skal kunne mestre dette også etterhvert, sier Martine. Siden hun ikke har eget kjøretøy eller sertifikat må hun enten kjøres eller ta buss til kamper, så det tar litt tid. Det kan fort bli travle uker som går med til fotball, dømming og skole.
Martine begynte som klubbdommer internt i klubben. Tidligere i år tok hun steget opp, og nå er hun godkjent som rekrutteringsdommer og har i år dømt mange kamper, i tillegg flere kamper i Flint micasa cup og “Alle jenter på banen”, som er en egen cup i Råde. Responsen fra lagledere og spillere i kampene Martine har dømt har vært gode, og hun ser for seg å satse videre på dommerkarrieren.
- Jeg kommer til å fortsette som dommer og ønsker å ta steget opp neste sesong som kretsdommer. I år var ikke det mulig, siden det er en aldersgrense og krav om å ha dømt et visst antall kamper, sier Martine, som sist i november dømte jenter 13 på full 11-er bane. Dette var en treningscup der lagene øvde seg på å spille 11-er den kommende sesongen. Her fikk hun gode tilbakemeldinger fra Skjeberg IF og representanter fra Fotballkretsen.
- Det var fint for meg å kunne ta med meg over i en ny sesong, avslutter Martine, som har lyst til å bli AD (linjedommer) etterhvert. Dermed blir det en ny runde med kurs og ulike prøver med faddere og et høyere nivå. Sånn at man i tillegg kan dømme i trio ved siden av å kunne ha rollen som HD (hoveddommer).
- Jeg synes det er veldige gøy at vi har nye dommere og at de får veldig gode tilbakemeldinger. De kan være stolte av jobben de gjør og vi håper at flere skal bli inspirert, sier daglig leder Simen Mikalsen, som forteller at klubben ønsker å legge til rette for at flere skal forsøke seg på dømming. Ved siden at de to jentene har klubben bare tre andre dommere, så her er det behov for flere, sier Simen Mikalsen, daglig leder i HIF.
Å bli klubbdommer starter med et kurs og deretter kan man dømme yngre klasser opp til 12 år, da hjemmekamper i egen klubb. R-dommer er steg 2 i utdanningen. For å bli R-dommer må man først gjennomføre et kurs, som man også kan ta via internettet. Så avlegger man en prøve og kan begynne å dømme. Man får underveis hjelp og støtte av faddere i fotballkretsen, som gir støtte og tilbakemeldinger på dømmingen underveis. For å bli R-dommer må man ha fylt 15 år (16 for gutter) og som R-dommer kan man kan dømme kamper i klassene opp til 15 år i 9’ er og 11’ er fotball. Hver og en R-dommere blir fulgt individuelt opp av fotballkretsen med arrangementer og samling og målet er etterhvert å bli kvalifisert som kretsdommer (K). Som K-dommer har man dermed mulighet for å stige i gradene. Her blir man hele tiden fulgt opp av kretsens faddere og veiledere. Gjennom sesongen er det flere møter med kretsen der man tar en oppsummering, hva som skjer neste sesong osv.
Som dommer bruker man nettside som heter «fiks». Der får man dommeroppdrag, og finner forøvrig all nødvendig informasjon om kampene.
- Jeg vil oppfordre flere til å prøve seg som dommer, det er både spennende og utviklende, avslutter Martine Sørensen.